banner image
banner image banner image banner image banner image
23.04
2014
BATNA in MEDIERE
BATNA in MEDIERE

Procesul de mediere este un proces complex, ce implica atat parcurgerea mai multor etape, cat si abordarea anumitor tehnici de negociere, in functie de tipul de conflict dedus medierii, avand ca obiectiv final – ajungerea la un acord avantajos pentru ambele parti.

In cadrul etapei medierii propriu-zise, mediatorul ajuta partile sa isi identifice pozitiile si interesele in urma clarificarii informatiilor necesare, impreuna evaluand si dezvoltand alternative/optiuni de solutionare a conflictului.

Notiunea de „Alternativa” si „Optiune” sunt curent folosite. In mediere, trebuie insa sa distingem intre ele. Astfel:

O OPTIUNE este o posibila solutie in mediere. In timpul medierii exista deseori o serie de optiuni sau posibile intelegeri in masura sa satisfaca interesul partilor.

Insa, daca noi si partea adversa nu gasim o optiune comuna ca fiind solutia finala, nu inseamna ca nu putem explora si alte ALTERNATIVE, in masura sa obtinem ceea ce ne dorim. Aceste alternative exista chiar inafara medierii dintre noi.

Sigur ca, unele dintre alternative sunt mai bune decat altele. Atunci cand evaluam optiunile valabile impreuna cu partea adversa, trebuie doar sa distingem care sunt alternativele cele mai atragatoare pentru noi. Aceasta este de fapt BATNA noastra = cea mai buna alternativa pentru noi in vederea ajungerii la o intelegere.

Dupa ce stabilim care este BATNA noastra, urmeaza sa alegem intre ceea ce ofera cealalta parte si BATNA noastra. Daca si ea a facut aceeasi evaluare, in final va fi o alegere intre BATNA noastra si BATNA celeilalte parti.

CE ESTE de fapt BATNA?

Termenul de BATNA corespunde initialelor „Best Alternative to Negotiated Agreement”,  adică „cea mai buna alternativa a unui acord negociat”. 

BATNA este un concept extrem de important pentru stabilirea obiectivelor medierii cat si pentru impunerea repectarii propriei pozitii de catre partea adversa, de aceea conceptul a mai fost transpus si drept „cea mai buna alternativa la esecul negocierii”, sau ca alternativa de raspuns la intrebari de genul „Ce pot face daca nu ajung la un acord cu X?”, sau „Cat de mult pot pierde/castiga in aceasta negociere?”

CE OFERA BATNA?

BATNA ofera urmatoarele avantaje:

-      Incredere in fortele proprii, o plasa de siguranta in mediere.  Duce la obtinerea unui rezultat, a unei solutii, sau la parasirea mesei medierii, refuzand oferta care nu satisface nevoile noastre. In niciun caz nu pierdem, atata timp cat am incercat sa negociem prin mediere!

-      Un reper, o varianta de solutie in conflict.

-     O baza reala, o varianta de solutie ce poate fi acceptata, rezonabila in functie de datele conflictului. Sa fii constient ca si cealalta parte are o BATNA  a ei!

-    Flexibilitate. Sa pornesti de la ideea ca in urma negocierii BATNA ta se poate schimba, functie de evolutia discutiilor, a comunicarii, a schimbului de oferte cu partea celalata.

-     Explorarea BATNEI tale ofera o structura, un plan, organizarea ideilor pentru gasirea celei mai bune solutii.

Avand mereu in minte BATNA si procedand la compararea rezultatelor obtinute intr-un anumit moment al procesului medierii, avem la dispozitie un termen de comparatie, o masura relativa a succesului sau dimpotriva, a impasului in care ne aflam.

Cu cat este mai buna BATNA, cu atat creste si puterea de negociere, pozitia noastra in timpul intregii proceduri de mediere este mai solida, astfel incat ne poate permite „sa fortam”, sa cerem mai mult, sa punem conditii. Drept urmare, va creste si posibilitatea de a ajunge la un acord in urma medierii.

 

 


SHARE

PARTENERI

partner partner partner